Els estudiants del grup d’accés a la universitat arriben a la recta final de la seva formació

Els estudiants del grup d’accés a la universitat arriben a la recta final de la seva formació

El passat divendres els estudiants gitanos que es preparen per les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys van rebre la visita de Rosamaria Cisneros, investigadora gitana de la universitat de Coventry, i que els va animar tot just a una setmana dels exàmens que els ha d’obrir les portes de la universitat.

La cinquena edició del Grup d’Accés a la Universitat (GAU) arriba està arribant al seu punt i final. Aquesta iniciativa que promou el Pla Integral del Poble Gitano en col·laboració amb la Universitat de Barcelona té per objectiu facilitar que gitanos i gitanes, que van abandonar el sistema educatiu, puguin reprendre els estudis i preparar la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.

En la seva cinquena edició, el GAU està demostrant ser una eina per a la igualtat d’oportunitats i la inclusió del poble gitana molt revolucionària i eficaç. I és que cada edició compta amb un amb una major nombre d’alumnes. Aquest any han participat 25 gitanos i gitanes de localitats com Badalona, Sant Adrià del Besòs, el Prat del Llobregat, Terrassa, Sabadell, Badia del Vallès o Martorell.

Probablement la normalització dels alumnes gitanos i el seu progrés amb èxit dins de les diferents etapes del sistema educatiu sigui el major objectiu a aconseguir, tant per l’administració com per les entitats gitanes, com per la societat en general. I mentre que la majoria dels esforços tradicionalment s’han dirigit al recolzament de l’alumnat gitano quan aquest encara es troba a les etapes de primària i secundària, aquest projecte s’ha centrat en els gitanos i gitanes majors de 25 anys i està mostrant uns resultats molt significatius, ja que any rere any aconsegueixen que joves gitanos arribin a la universitat carregats d’il·lusió i motivació per la gran oportunitat que han aconseguit obrir a les seves vides.

Precisament el paper que aquest estudiants poden exercir com a referents a les seves famílies i als seus barris ha de tenir un gran impacte, ja que els noies i les noies gitanes, que encara es troben a les escoles o instituts, tenen unes expectatives molt baixes respecte l’educació acadèmica i una falta gairebé absoluta de referents gitanos que hagin arribat a la universitat. Ara, gràcies a aquest projecte, a la majoria dels barris de Catalunya amb presència gitana, tothom podrà conèixer la historia d’una gitana o un gitano que un dia va decidir tornar a estudiar i aspirar al màxim.

Els propers dies 30 d’abril i 7 de maig els alumnes del GAU es presentaran a les proves per les que s’han estat preparant els darrers mesos i que determinaran si podran accedir a la universitat el proper curs acadèmic. Per animar-los en aquesta última embranzida, el passat divendres han rebut la visita de Rosamaria Cisneros, una gitana d’origen espanyol que va néixer als Estats Units i que a l’actualitat treballa a Anglaterra com a investigadora a la Universitat de Conventry. Rosamaria va explicar la seva trajectòria familiar i vital com a gitana i com a estudiant, transmetent els esforços que calen fer per arribar i finalitzar una carrera universitària però senyalant que “el resultat de tots aquest esforços et donen llibertat, una llibertat psicològica per poder fer tot el que et proposis a la vida i per demostrar que tu tens la valia suficient per fer-ho”.

Sobre el autor

Respondre