Els estudiants del grup d’accés a la universitat arriben a la recta final de la seva formació

Els estudiants del grup d’accés a la universitat arriben a la recta final de la seva formació

El passat divendres els estudiants gitanos que es preparen per les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys van rebre la visita de Rosamaria Cisneros, investigadora gitana de la universitat de Coventry, i que els va animar tot just a una setmana dels exàmens que els ha d’obrir les portes de la universitat.

La cinquena edició del Grup d’Accés a la Universitat (GAU) arriba està arribant al seu punt i final. Aquesta iniciativa que promou el Pla Integral del Poble Gitano en col·laboració amb la Universitat de Barcelona té per objectiu facilitar que gitanos i gitanes, que van abandonar el sistema educatiu, puguin reprendre els estudis i preparar la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.

En la seva cinquena edició, el GAU està demostrant ser una eina per a la igualtat d’oportunitats i la inclusió del poble gitana molt revolucionària i eficaç. I és que cada edició compta amb un amb una major nombre d’alumnes. Aquest any han participat 25 gitanos i gitanes de localitats com Badalona, Sant Adrià del Besòs, el Prat del Llobregat, Terrassa, Sabadell, Badia del Vallès o Martorell.

Probablement la normalització dels alumnes gitanos i el seu progrés amb èxit dins de les diferents etapes del sistema educatiu sigui el major objectiu a aconseguir, tant per l’administració com per les entitats gitanes, com per la societat en general. I mentre que la majoria dels esforços tradicionalment s’han dirigit al recolzament de l’alumnat gitano quan aquest encara es troba a les etapes de primària i secundària, aquest projecte s’ha centrat en els gitanos i gitanes majors de 25 anys i està mostrant uns resultats molt significatius, ja que any rere any aconsegueixen que joves gitanos arribin a la universitat carregats d’il·lusió i motivació per la gran oportunitat que han aconseguit obrir a les seves vides.

Precisament el paper que aquest estudiants poden exercir com a referents a les seves famílies i als seus barris ha de tenir un gran impacte, ja que els noies i les noies gitanes, que encara es troben a les escoles o instituts, tenen unes expectatives molt baixes respecte l’educació acadèmica i una falta gairebé absoluta de referents gitanos que hagin arribat a la universitat. Ara, gràcies a aquest projecte, a la majoria dels barris de Catalunya amb presència gitana, tothom podrà conèixer la historia d’una gitana o un gitano que un dia va decidir tornar a estudiar i aspirar al màxim.

Els propers dies 30 d’abril i 7 de maig els alumnes del GAU es presentaran a les proves per les que s’han estat preparant els darrers mesos i que determinaran si podran accedir a la universitat el proper curs acadèmic. Per animar-los en aquesta última embranzida, el passat divendres han rebut la visita de Rosamaria Cisneros, una gitana d’origen espanyol que va néixer als Estats Units i que a l’actualitat treballa a Anglaterra com a investigadora a la Universitat de Conventry. Rosamaria va explicar la seva trajectòria familiar i vital com a gitana i com a estudiant, transmetent els esforços que calen fer per arribar i finalitzar una carrera universitària però senyalant que “el resultat de tots aquest esforços et donen llibertat, una llibertat psicològica per poder fer tot el que et proposis a la vida i per demostrar que tu tens la valia suficient per fer-ho”.

Sobre el autor

Respondre

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies