El Poble Gitano de Catalunya es manifesta contra el ministre d’interior italià

El Poble Gitano de Catalunya es manifesta contra el ministre d’interior italià

Dimecres passat, centenars de gitanos i gitanes es van manifestar pels carrers barcelonins per protestar contra l’anunci del ministre d’interior italià, Matteo Salvini, de censar els gitanos.

Les declaracions realitzades per Matteo Salvini, ministre d’interior italià, en què anunciava la seva intenció de censar els gitanos que viuen a Itàlia per expulsar els que es troben en situació irregular, “encara que als gitanos italians, per desgràcia, caldrà quedar-se’ls”, no han caigut gens bé entre els gitanos de tot Europa.

La resposta del moviment associatiu gitano a Catalunya va tenir lloc el passat dimecres 27 de juny amb una manifestació al centre de Barcelona. Prop de 500 persones van recórrer el camí que separa l’Oficina del Parlament Europeu, al Passeig de Gràcia i el consolat italià, al carrer Mallorca. Al llarg del recorregut, els manifestants victorejaven diferents càntics cridant l’atenció sobre les polítiques antigitanes preteses pel ministre italià: “Salvini què et passa? Europa és la nostra casa”, “Antigitanisme és el mateix que racisme”, “som germans, gitanos italians”.

El controvertit anunci del ministre d’interior Matteo Salvini no és res de nou en la política del partit xenòfob de la Liga Nord. Ja en 2008, durant el govern de Silvio Berlusconi, es va dur a terme un cens de gitanos, prenent les empremtes dactilars i, fins i tot, registrant els tatuatges dels gitanos i gitanes. Llavors, el cens va ser paralitzat un any després per la justícia italiana que el va titllar de discriminatori.

El responsable d’aquell cens va ser Roberto Maroni, ministre d’interior que, igual que en aquesta ocasió, pertanyia al partit ultradretà de la Liga Nord i formava part del govern juntament amb el partit de Berlusconi.

“Sembla mentida que de vegades es puguin repetir els esdeveniments. Això ens recorda al que Hitler i el nazisme van fer possible en la meitat del segle passat, que va ser el que va fer que les cambres de gas i els camps d’extermini nazi es portessin les vides de 500.000 gitanos europeus. I no ho consentirem , perquè ja hem après la història, no consentirem que un ministre infame com el senyor Salvini sigui capaç de dir les barbaritats que ha dit en contra dels drets humans i en contra del principi de dignitat que ens correspon a tots”, va explicar Juan de Dios Ramírez Heredia, president d’Unión Romaní i exdiputat a les Corts Espanyoles i al Parlament Europeu, abans de donar el punt de partida a la manifestació.

Representants del moviment associatiu gitano de Catalunya es van reunir amb Ferran Tarradellas, director de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, ​​i li van fer arribar les reclamacions dels manifestants. Seguidament la manifestació va iniciar el seu camí cap al consolat italià, on van ser rebuts per Gaia Lucilla, Cònsol General d’Itàlia a Barcelona, ​​a qui també van fer arribar el malestar del Poble Gitano de Catalunya per les manifestacions de ministre d’interior italià.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre