Lliurament de 39 diplomes a persones gitanes que han superat amb èxit diverses accions formatives del Pla Integral del Poble Gitano

Lliurament de 39 diplomes a persones gitanes que han superat amb èxit diverses accions formatives del Pla Integral del Poble Gitano

Divendres passat, el Pla Integral del Poble Gitano va organitzar una cerimònia de lliurament de diplomes a persones gitanes que han superat amb èxit alguna de les diverses accions formatives que s’ha dut a terme gracies al propi Pla durant l’últim any.

Taula inaugural. D’esquerra a dreta, Manuel Fernández, Bernat Valls i Ramon Vilchez

La cerimònia de lliurament de diplomes, que va tenir lloc a Barcelona, al Palau Macaya de la Fundació “La Caixa”, va reunir més de setanta persones i va servir per celebrar els excel·lents resultats de gitanes i gitanos que s’han format mitjançant les diferents propostes formatives del Pla Integral del Poble Gitano durant l’últim any.

La jornada va ser inaugurada pel Sr. Bernat Valls, Director General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Ramon Vilchez, Responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, i el Sr. Manuel Fernández, Vicepresident segon del Consell Assessor del Poble Gitano a Catalunya. Ramon Vilchez va emfatitzar la importància de “treballar amb el Poble Gitano, escoltar les seves propostes i posar-les en marxa”, i repartir la responsabilitat de les accions entre el Poble Gitano i l’Administració, “i si ens equivoquem, ho fem tots junts”, va indicar Vilchez. I és que una de les senyes d’identitat del Pla Integral del Poble Gitano és la participació dels gitanos i les gitanes en el disseny i la implementació de les accions orientades a la millora de la situació socioeconòmica de la comunitat gitana.

Així, durant l’últim any, el Pla ha apostat fermament per la millora real del nivell formatiu de les persones gitanes. A Tarragona i a Lleida s’han desenvolupat accions formatives per ajudar a persones gitanes a obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO); a Barcelona ha tingut lloc el curs de preparació per superar les proves oficials d’accés a la Universitat per a majors de 25 i 45 anys, a més d’un curs d’Especialització en Mediació aplicada al context social del Poble Gitano; i a Viladecans s’ha desenvolupat un curs de monitors i monitores d’Activitats de Lleure infantil i juvenil. En total han estat 39 les persones que han aconseguit superar amb èxit alguna d’aquestes formacions i obtenir el merescut diploma. Bernat Valls va animar a tots a “sortir a les universitats, a les escoles, als equipaments, a millorar-los, a millorar les vostres vides i les d’altres gitanos i gitanes que vénen darrere vostre”.

En la seva intervenció, Manuel Fernández va explicar que les formacions adreçades a familiars són “mesures molt adequades per als gitanos i les gitanes, ja que ens permeten fer el camí tots junts, perquè a nosaltres (els gitanos) ens agrada fer les coses amb unió”, i va matisar que “l’èxit educatiu dels nostres nens i nenes és un repte de tots, de gitanos i gitanes, i també de les institucions”.

La Dra. Arnetha Ball va animar als gitanos i gitanes a formar-se per transformar la societat

La cerimònia va comptar amb una madrina de luxe, la Dra. Arnetha Ball, una de les investigadores més prestigioses del món dins l’àmbit de l’educació i les minories culturals, i professora de la Graduate School of Education de la Universitat de Standford –una de les cinc universitats mes importants del món. Arnetha Ball, amb un emotiu discurs, va felicitar totes les persones guardonades i molt especialment a les seves famílies, recordant també la figura de la gent gran “oncles i ties, que avui no són aquí, però que gràcies a elles hem pogut arribar fins aquí”. Ball els va recordar que “aquesta és una lluita global a la que estem tos junts mentre existeixi injustícia al món”, i els va animar a seguir lluitant pel conjunt de la societat. “A mesura que avanceu i us formeu, anireu rebent titulacions. Molta gent utilitza aquesta formació com un tiquet cap a una vida millor, molt més fàcil i amb major capacitat econòmica. Però no, això no pot ser per a nosaltres. Mentre hi hagi gent que no tingui accés a l’educació, hem de continuar amb la lluita. Us felicito per la vostra formació però us animo a que la vostra formació sigui un tiquet per transformar el món”, va exhortar la Dra. Arnetha Ball.

Sobre el autor

Respondre