Set persones gitanes superen amb èxit les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys

Set persones gitanes superen amb èxit les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys

Sociologia, ciències polítiques, educació, psicologia i periodisme, entre els graus universitaris que desitgen començar el proper setembre.

Des del mes d’octubre de 2016 fins a l’abril de 2017, més d’una vintena d’alumnes gitanes i gitanos s’han estat formant per poder presentar-se a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys. Aquesta formació es desenvolupa gràcies als esforços del Pla Integral del Poble Gitano, i és basa en la “formació de familiars”, una de les Actuacions Educatives d’Èxit que des del Pla integral s’estan desenvolupant.

El Grup d’Accés a la Universitat (GAU), com es coneix aquest projecte, es desenvolupa a la mateixa seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i durant tots aquests mesos els alumnes s’han estat preparant en matèries com català, castellà, anglès, geografia, història o estadística.

Els dissabtes 22 i 29 d’abril, l’alumnat del GAU es va presentar a les proves d’accés a la universitat a la Universitat Autònoma de Barcelona, al Campus de Bellaterra (UAB). Després d’un mes, el 23 de maig de 2017 la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya va fer públics els resultats de la prova. Set persones gitanes del curs van superar amb èxit la prova d’accés, i dues més van aprovar una de les dues parts de la prova.

Les persones aprovades provenen de diferents indrets geogràfics de Catalunya, com ara del barri de Sant Roc (Badalona), la Mina (Sant Adrià del Besós), Bon Pastor (Barcelona), Pou del Merli (Martorell), la Mariola (Lleida) i Manresa. Tot i que encara han d’acabar de pensar que volen estudiar, sociologia, ciències polítiques, educació, psicologia i periodisme estan entre els graus universitaris que desitgen començar el proper setembre.

L’èxit d’aquest curs coincideix amb l’aparició de CampusRom, la primera Xarxa Universitària Gitana de Catalunya. L’alumnat del GAU s’ha estat preparant més enllà del propi horari oficial del curs (de dilluns a divendres de 16.00 a 19.00) a través dels diferents grups de treball organitzats per CampusRom als matins, als caps de setmana o durant els períodes de vacances, com ara les vacances de nadal i les de setmana santa. Amb aquestes set noves persones gitanes, ja comptem catorze gitanes i gitanos que han pogut accedir al sistema universitari gracies al curs GAU del Pla Integral del Poble Gitano.

Sobre el autor

Respondre