Programa per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano

Programa per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano

S’apropa el 8 d’Abril, Dia Internacional del Poble Gitano, un dia en què gitanos d’arreu del món celebren la cultura gitana i recorden a tota la societat la discriminació soferta per la comunitat gitana. Enguany, per celebrar aquest dia a Catalunya s’han organitzat tot un seguit d’activitats per part de les entitats gitanes i l’administració.

→ A Barcelona

Les celebracions començaran la tarda del divendres 7 d’abril a la Plaça Sant Jaume. Per primera vegada es penjarà la bandera gitana a la balconada de l’Ajuntament de Barcelona i s’interpretarà l’himne gitano, el Gelem, Gelem, a partir de les 18h.

Dissabte 8 d’abril s’iniciarà la jornada a les 10.30h amb un acte al Parlament de Catalunya presidit per M.H. Sra Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, i on Simón Montero, president de la FAGIC, realitzarà el tradicional parlament. Per assistir a aquest acte al Parlament cal confirmar l’assistència a la FAGIC al telèfon 933051071 o a l’adreça de correu electrònic 8deabril2017@gmail.com

A continuació, a les 13h tindrà lloc la Cerimònia Floral amb què recordem les víctimes gitanes del genocidi nazi. La cerimònia tindrà lloc a la llera del riu Besòs, al carrer Olímpic, al costat de l’Avinguda d’Eduard Maristany, a Sant Adrià del Besòs. Tot seguit, al mateix lloc la FAGIC organitza un menjar comunitari .

Per la tarda, a partir de les 17h, començarà el festival Das Pativ al Passeig Lluís Companys amb l’hissada de la bandera gitana, un taller de rumba catalana, Fitness&Flamenco, una desfilada de moda a càrrec de la dissenyadora Saray Fernàndez, i les actuacions musicals de Ojos negros, Rumba de Casa, Los Gemelos, Tailla, David de Jacoba i Los Banis.

Abans del dia 8 d’Abril es farà difusió del significat d’aquesta diada mitjançant punts d’informació mòbils que visitaran diversos barris de Barcelona i poblacions veïnes:

 • 29 de març al barri d’Hostafrancs de Barcelona, al carrer Creu Coberta 26
 • 30 de març a la plaça Robert Gerhard al barri de Bon Pastor, a Barcelona
 • 30 de març a les Rambla de Santa Mònica, a Barcelona
 • 31 de març a la Plaça Hernani, a Barcelona
 • 31 de març a la Rambla de Catalunya amb el carrer Aragó, a Barcelona
 • 1 d’abril, a la Plaça de les Glòries, al costat dels Encants, a Barcelona
 • 1 d’abril a la Plaça de la Marina , a Barcelona
 • 2 d’abril al mercat de la Zona Franca de Barcelona
 • 3 d’abril al costat del Centre Comercial de Diagonal Mar, a Barcelona
 • 3 d’abril a la Rambla Carmen Amaya, al barri del Gornal, a Hospitalet
 • 4 d’abril a Via Favència, al costat de la biblioteca de Roquetes, a Barcelona
 • 4 d’abril a Alfons Magnànim 27, al barri del Besòs a Barcelona
 • 5 d’abril a la Ronda Sant Pau, al costat del Mercat de Sant Antoni, a Barcelona
 • 5 d’abril al carrer Gran de Gràcia amb Astúries, a Barcelona
 • 6 d’abril a la Plaça de la Vila de Gràcia, a Barcelona
 • 6 d’abril al costat de la Biblioteca del barri de La Mina, a Sant Adrià del Besòs
 • 7 d’abril a la Plaça Sant Jaume a Barcelona

 

→ A Sabadell

L’acte central de commemoració serà el divendres 7 d’abril a la Biblioteca del Nord, a les 17h. En el transcurs de l’acte, joves estudiants gitanos parlaran de la significació del Dia Internacional del Poble Gitano, en el context de la història i la cultura d’aquest poble. També es farà un reconeixement a algunes persones que han contribuït a la promoció del poble gitano a la ciutat.

Abans, però, també s’organitzaran diferents actes per celebrar aquesta diada. Del 3 al 4 d’abril es podrà visitar l’exposició “Com tu” a la Biblioteca del Nord de Sabadell, i dimarts 4 d’abril, al Centre Cívic de Can Puiggener es passarà la pel.lícula “FC Roma”.

 

→ A Badia del Vallès

Divendres 7 d’abril, a les 17.30h a la Plaça Major l’Associació Tumengue Calí organitza activitats infantils, una masterclass de zumba i una actuació musical.

 

→ A Girona

Els actes de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano a Girona començaran diumenge 2 d’abril amb una visita guiada a Begur, al Mas d’en Pinc, on Carmen Amaya va passar els seus darrers anys. Allà es podrà conèixer l’univers de l’artista.

Dilluns 3 d’abril s’inaugura al Centre Cívic Onyar l’exposició de fotografies “Kalí Nebó”, una exposició del Pla Integral del Poble Gitano on el tema central són les dones i el seu paper protagonista en l’evolució del poble gitano. També el mateix dia s’inaugura, al Centre Cívic Pla de Palau, l’exposició de fotografies i testimonis d’estudiants gitanos “Mirades de futur: l’educació, via de promoció”. Ambdues exposicions podran visitar-se fins al 23 d’abril.

Dimarts 4 d’abril a les 17.30h, la Fundació Pere Closa organitza “Qui som els Rroma”, una xerrada sobre la història del poble gitano al Centre Cívic Onyar.

Dimecres 5 d’abril tindrà lloc la conferència “600 anys del poble gitano a Catalunya. Elements per a un futur amb igualtat”. La conferència a càrrec de Fernando Macías analitzarà la situació actual i recollirà diverses actuacions d’èxit i bones pràctiques, principalment en l’àmbit educatiu, amb les quals s’està aconseguint transformar situacions de desigualtat i exclusió. L’acte finalitzarà amb una actuació musical. (ACTE SUSPÈS FINS A NOU AVÍS – Per més informació contactar amb el Centre Cívic d’Onyar al correu electrònic cconyar@ajgirona.cat)

El dia 8 d’abril a partir de les 11h s’organitzaran activitats per a infants, una mostra d’artesans i una actuació musical al Pati del Centre Cívic Onyar. A les 13h es farà un dinar popular i tot seguit s’anirà al riu Onyar per a l’acte commemoratiu i la tradicional ofrena flora i encesa d’espelmes.

 

→ Concurs de Fotografia DIHKANDOJ

Per altra banda, Unión Romaní organitza DIKHANDOJ, un concurs de fotografia que premiarà les millors imatges del 8 d’abril. Si voleu participar, podeu consultar les bases del concurs a la web de Unión Romaní.

Sobre el autor

Respondre

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies