Ens ha deixat Moncho, ‘el Gitano del Bolero’

Ens ha deixat Moncho, ‘el Gitano del Bolero’

El bolero, como un beso, se posaba en mi canción.

El bolero me ha escogido para ser su trobador.

Se hizo fuego en mi garganta,

fui la hoguera del amor.

Y en mi pecho se hizo eterno

va conmigo a donde voy.

(…)

“Sangre de Bolero”

Així definia Moncho la seva relació amb el bolero en el tema “Sangre de bolero”, i així serà com es recordi a l’artista que ens ha deixat definitivament aquest divendres 28 de desembre.

Nascut en el si d’una família gitana del barceloní barri de Gràcia, Ramon Calabuch Batista va iniciar amb tan sols 14 anys la seva carrera professional cantant rumba catalana a les festes populars del seu barri. Aviat va destacar i va començar a faixar el seu art en diferents sales de festes de la ciutat comtal, ​​dia a dia, arribant a fer fins i tot 8 passis diaris.

Però el que realment cridava l’atenció de Moncho no era la rumba sinó el bolero. Al 1969 va publicar el seu primer disc de boleros, “Moncho. El Gitano del Bolero”. La seva emocionant manera d’interpretar i la tessitura de la seva veu li van valer perquè Armando Manzanero li escrivís “Llévatela”, tema amb el qual es catapultarà a la fama.

Moncho es va fixar en els grans cantants de bolero caribenys i, poc a poc, va anar forjant un estil únic on lo gitano, lo caribeny i lo romàntic es van fusionar de tal manera que el propi Lucho Gatica no va es poder resistir al seu art i va batejar a Moncho com ‘El Rei del Bolero’.

Encara que estem davant la figura d’un autèntic artista d’escenari, un artista que donava tot en cada un dels seus concerts, Moncho va arribar a gravar 34 discos. En 2014 va patir una lesió a les cordes vocals de la qual no es recuperaria prou per continuar amb la seva carrera professional. Moncho va anunciar la seva retirada definitiva l’any 2016, tot i així, per un artista de la seva envergadura, baixar dels escenaris va ser massa difícil i vam continuar gaudint del seu art al costat d’altres músics en col·laboracions puntuals.

Precisament els seus companys de professió preparaven un concert en el seu homenatge el proper 14 de gener a l’Auditori de Barcelona. Ara es manté la cita, però ja com a homenatge pòstum. Entre els artistes que cantaran a Moncho es troben Joan Manuel Serrat, Pau Donés, Diego El Cigala, Miguel Poveda, Antonio Carmona, Estrella Morente, Dyango, Sabor de Gràcia i les germanes Rosario i Lolita Flores.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre