Neix l’escola popular Keras Buti

Neix l’escola popular Keras Buti

L’Associació Lacho Baji Cali crea una escola popular gitana per la comunitat del barri del Gornal.

Ja fa temps que l’associació Lacho Baji Cali organitza trobades per compartir el saber de les famílies gitanes i recuperar l’ofici de la cistelleria que antigament es practicava als barris de la Cadena, la Bomba i Can Pi. Aquestes trobades es coneixen com els Rromano Kidipen, les trobades gitanes, i “serveixen per recordar com era abans el barri, amb baxtalipen, amb felicitat”, explica Mercedes Gómez, membre de l’Associació.

Dels encontres amb la cistelleria i de totes les activitats que organitzen les dones de la Lacho Baji Cali ha nascut l’escola popular Keras Buti. “LaFundició”, una cooperativa del barri de Bellvitge, també col·labora amb el projecte.

“Ho hem ajuntat tot i hem fet un espai per aprendre dels sabers gitanos a la manera gitana. Fem activitats relacionades amb la cultura i el valor de la Rromanipen (“gitaneïtat” en llengua romaní.), recuperem antics oficis que ens poden ajudar a millorar la inserció laboral, treballem temes de salut i fem reforç escolar”, explica Mercedes. I insisteix, “ho hem posat tot a l’olla i hem fet una sopeta, amb fonoll, per transmetre de forma positiva, els sabers des d’una perspectiva gitana”.

En paral·lel, l’Associació Lacho Baji Cali també s’ofereix com un espai de recollida de cistelles de verdures i hortalisses dels pagesos de la zona. “Som deu famílies que comprem les cistelles de verdures als pagesos. Volem afavorir el consum de proximitat i crear relacions de cooperació amb ells”, diu Mercedes.

Cooperar amb els pagesos i generar un model d’economia complementària és una de les voluntats del projecte. De fet, l’escola popular ha recuperat les classes per treure’s el carnet de conduir mentre s’aprèn a llegir i a escriure. A la llarga, els agradaria ajudar als pagesos amb el transport i la distribució de les cistelles a les famílies del barri.

Keras Buti, que és el nom que ha pres l’escola popular al barri del Gornal, significa “fem tasques” o “treballem” en llengua romaní. La voluntat és oferir tot allò que els gitanos i gitanes del barri demanen per aprendre i, a més a més, fer-ho amb baxtalipen.

Sobre el autor

Sara Mas Assens
Sara Mas Assens es sociologa y antropóloga, con un postgrado en Género e Igualdad. Actualmente trabaja en la Fundación Privada Pere Closa como coordinadora técnica de proyectos europeos en el ámbito de la educación, la juventud y la participación social.

Respondre