El Pla integral del Poble Gitano posa en marxa un any més el Grup d’Accés a la Universitat per a persones gitanes majors de 25 anys

El Pla integral del Poble Gitano posa en marxa un any més el Grup d’Accés a la Universitat per a persones gitanes majors de 25 anys

Durant els últims anys el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya està fent grans esforços per donar suport a la educació tant de nens i nenes com de joves i gitanos adults. Un dels programes més significatius és el Grup d’Accés a la Universitat per a majors de 25 anys (GAU), una formació de familiars dirigida a persones gitanes que volen accedir a la universitat, malgrat que molts d’ells i elles van abandonar el sistema educatiu de manera prematura.

Aquest mes d’octubre s’iniciarà la setena edició d’aquesta Actuació Educativa d’Èxit, una iniciativa que, al llarg de la seva existència, i juntament amb altres accions complementàries del Pla, ha facilitat que 18 gitanes i gitanos hagin arribat a la universitat. Aquesta formació té la finalitat de formar durant set mesos a totes aquelles persones que es vulguin presentar a les Proves d’Accés a la Universitat per a majors de 25 anys. Les matèries que treballaran son català, castellà, anglès, comentari de text, història, geografia, biologia i matemàtiques.

El tret de sortida d’aquest nou curs va tenir lloc a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb un acte de presentació al que van acudir prop de setanta persones gitanes. L’acte va ser presidit pel Sr. Ramón Vílchez, responsable del Programa de la Innovació Social i el Poble Gitano, qui va animar a tots els presents a esforçar-se al llarg del curs. “Aquest curs no és fàcil, si no es dedica temps a estudiar no es pot aprovar. Una persona intel·ligent que no té constància no aprova. La constància i el sacrifici són la clau, i si no aproveu a la primera no us desanimeu, i penseu que s’ha d’agafar més embranzida i força per l’any vinent”, va explicar Vílchez.

L’objectiu d’aquesta formació de familiars no és sols facilitar que determinades persones gitanes arribin a la universitat i aconsegueixin una titulació superior, sinó que va més enllà. Es tracta que aquestes persones siguin els revulsius de canvi i transformació a les seves famílies i als seus barris, i puguin ser un mirall per molts petits i joves que fins ara no tenien referents gitanos universitaris propers.

Precisament molts d’aquests nous referents – gitanos i gitanes que gràcies al GAU ara es troben cursant estudis universitaris – van voler acompanyar als nous estudiants a l’inici del curs. Aquest és el cas del Aurelio Cortés, un gitano del badaloní barri de Sant Roc que acaba de començar la carrera de Psicologia a la Universitat de Barcelona. Aurelio també va esperonar a tots els presents a fer un esforç  per superar-se, “jo estic molt content, tinc 51 anys, vuit néts, però he prestat tot el interès possible per arribar a la universitat. Hi ha un canvi a la vida, una transformació familiar, humana, espiritual, social, i en totes les àrees. És un pas endavant per a nosaltres que no es pot pagar amb diners”.

L’exemple de l’Aurelio no és un cas aïllat, i es que aquesta actuació ha fet que altres disset gitanos i gitanes hagin complert un somni que fins fa molt poc era pràcticament inaccessible. Juntament amb aquest gran resultat, altre dels èxits del GAU es que any rere any augmenten el nombre de gitanos i gitanes que decideixen prendre el mateix camí i s’apunten a la formació. Aquest any ja han arribat a la seixantena d’inscripcions i preveuen obrir una segona edició a la localitat de Terrassa en els propers mesos per facilitar l’accés a la formació a moltes persones gitanes que no viuen a prop de Barcelona. Altra de les novetats d’enguany serà la presència d’una monitora infantil que tindrà cura dels fills i filles més petites dels assistents a la formació.

Per a totes aquelles persones interessades en aquest formació de familiars, poden contactar al Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya al número de telèfon 93 882 23 46, o bé mitjançant el correu electrònic poble.gitano@gencat.cat.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre