Quatre de cada deu participants del programa Acceder aconsegueix una ocupació

Quatre de cada deu participants del programa Acceder aconsegueix una ocupació

La Fundación Secretariado Gitano va presentar a Barcelona l’impacte aconseguit després de 20 anys de trajectòria del programa ‘Acceder’ amb una taxa d’inserció laborar entre els seus usuaris pròxima al 40%.

Acceder, el principal programa que duu a terme la fundació i que està orientat a la inserció laboral de persones gitanes acaba de complir 20 anys i l’han celebrat realitzant una avaluació externa que analitza i valora els resultats aconseguits en tots aquests anys.

Les dades recollides mostren que 109.875 persones han estat ateses pel programa Acceder a tot l’Estat, de les quals 82.091 han participat en itineraris de formació i ocupació i, d’elles, 33.344 han aconseguit una ocupació. De les dades analitzades també es desprèn que quan major és la formació o experiència prèvia laboral dels usuaris, majors són les seves probabilitats d’accedir a una nova oportunitat laboral. Les dades també expliquen que a un major temps dedicat al procés orientatiu, major probabilitat també de trobar una ocupació.

El programa Acceder és possible gràcies al finançament del Fons Social Europeu i, en el cas de Catalunya, també gràcies al finançament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i Ajuntaments com el de Barcelona, Badalona, El Prat del Llobregat, Montcada i Reixac, Sabadell, la Diputació de Barcelona o la Fundació La Caixa. A tots ells va agrair Carme Méndez, directora de la Fundació Secretariat Gitano a Catalunya, durant l’acte de presentació. Méndez va fer un ràpid repàs a 20 anys de trajectòria i va voler posar en el centre a les persones gitanes i a les seves aspiracions, qüestionant els prejudicis que segueixen presents dins de l’àmbit laboral i formatiu amb les persones gitanes.

A més de la directora catalana, l’acte de presentació va comptar amb la participació d’Isidro Rodríguez, director General de la Fundació Secretariat Gitano, Cesca Domènech, directora General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, Juan José Torres, director del Servició Català d’Ocupació, i Raquel Gil, comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat de l’Ajuntament de Barcelona.

Isidro Rodríguez va denunciar la situació de vulnerabilitat de la població gitana per la seva dificultat d’accés a l’educació, a l’ocupació o l’habitatge, “qüestions incompatibles amb l’Estat de Dret i que es reprodueixen d’una manera estructural al llarg dels anys”, motiu pel qual va néixer l’entitat fa ja quatre dècades. Isidro també va apuntar la importància de comptar amb una avaluació d’impacte externa que ofereix evidències de les accions que funcionen en la inserció laboral de les persones gitanes amb més de 20 anys de dades recopilades.

Cesca Domènech va ressaltar la importància del treball en xarxa que administracions i societat civil desenvolupen perquè les polítiques públiques arribin a tota la població. “Per a nosaltres són molt importants aquestes aliances que teixim amb les entitats i tots els actors que treballeu per al Poble Gitano. No ens imaginem fer polítiques públiques sols, ho fem de manera transversal i col·laborant, també amb diferents administracions i amb tots els departaments de la mateixa Generalitat de Catalunya per a implementar i promoure polítiques sectorials que puguin ajudar la comunitat gitana a continuar avançant”, va explicar Domènech.

Per part seva, Juan José Torres va reconèixer el valor exponencial de la labor realitzada per la fundació en el seu acompanyament a “les persones que més ho necessiten i que més dificultats tenen”, ja que el seu impacte acaba sent encara major quan “es lluita contra l’estigma, contra la discriminació, contra el prejudici”, ajudant a “construir una societat més justa i equitativa”.

Raquel Gil va apuntar els principis en comú que el programa Acceder té amb el recent Acord d’Ocupació de Qualitat de la ciutat de Barcelona, “equitat, posar a les persones al centre, tenir una mirada que permeti treballar contra la discriminació i els estereotips, contra les desigualtats i entendre que, més enllà de les dificultats que tots tenim a la motxilla, aportem talent, capacitats i una mirada que val la pena posar en valor des del món del treball”.

A continuació, Arantza Fernández, directora d’Ocupació de la Fundación Secretariado Gitano, va presentar els principals resultats recollits per l’avaluació externa realitzada per l’auditora Red2Red respecte a l’impacte aconseguit pel programa Acceder. Entre els principals resultats, Arantza va realçar que l’ocupació per compte d’altri ja és una realitat cada vegada més comuna entre les persones gitanes, que l’educació prèvia és clau per a accedir a una ocupació, que la formació en competències específiques orientades a una ocupació concreta facilita la inserció laboral, que l’ocupació és un factor d’apoderament de la dona gitana o que l’ocupació millora la qualitat de vida.

Entre els reptes de futur, la fundació identifica la necessitat de millorar els nivells educatius de la població gitana, accentuar els itineraris personalitzats d’orientació laboral com a eix vertebrador del programa Acceder, establir xarxes de treball que permetin arribar a l’entorn rural on hi ha moltes persones gitanes amb la necessitat d’incorporar-se al món laboral, intensificar la intermediació amb les empreses per a avançar en la qualitat en l’ocupació o reforçar la igualtat entre homes i dones en la seva participació en el programa.

Després de la presentació de l’avaluació, va tenir lloc una taula de debat en la qual van participar Mireia Matas, secretària del Departament d’Igualtat i Feminismes, Susana Díaz, subdirectora general de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya, Paco Ramos, director executiu d’Estratègies d’Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Amparo Césaro, orientadora laboral del programa Acceder de Barcelona, Lourdes Duró i Ana Rivera de l’empresa Forma’t, i Sebastián Cortés i Adrián González, usuaris del programa Acceder.

Els principals temes de debat van ser la lluita contra l’antigitanisme des de l’àmbit de les polítiques públiques, la protecció de col·lectius vulnerables en el seu accés a l’ocupació, la sensibilització del sector empresarial, la formació integral de les persones immerses en processos d’inserció laboral o el paper de les entitats socials per a garantir que les polítiques públiques arriben a tota la població.

Per a concloure l’acte de presentació de resultats, la Fundació Secretariat Gitano va compartir amb el públic la campanya de sensibilització ‘El Reto de mañana’ amb la qual es reivindica el dret de la població gitana a una ocupació digna i a l’accés igualitari a la formació.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre