La mediació comunitària, una eina que es mostra cada vegada més útil amb la millora social de la població gitana

La mediació comunitària, una eina que es mostra cada vegada més útil amb la millora social de la població gitana

El passat dijous 7 d’octubre, el Pla Integral del Poble Gitano va organitzar les seves segones jornades de mediació comunitària i gestió de conflictes amb el títol ‘La mediació i gestió de conflictes: Reptes i oportunitats en temps de pandèmia i de futur’.

Les primeres jornades es van realitzar fa tot just dos anys, i aquesta segona edició s’esperava amb força per part de molts professionals i estudiants d’aquest àmbit. I es que van ser prop de 80 persones les que van participar d’un acte que es va desenvolupar online.

La jornada de mediació i gestió de conflictes es va centrar en la valoració de la feina realitzada pels propis professionals del servei de mediació del Pla Integral del Poble Gitano (PIPG) en aquests darrers dos anys marcats pel context de pandèmia. A més, l’acte va servir com a cloenda de la cinquena edició del curs de mediació aplicada al Poble Gitano que el PIPG organitza conjuntament amb la Universitat de Girona.

La inauguració de l’acte va córrer a càrrec de Cesca Domènech, directora general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, i de Ramon Vílchez, responsable del Programa d’Innovació Social i del Poble Gitano. Domènech va felicitar i animar a tots els que realitzen el curs de mediació i gestió de conflictes i va reafirmar l’aposta ferma del departament per treballar amb el Poble Gitano amb iniciatives com aquesta formació.

Al seu torn, Vílchez va emfatitzar la tasca que realitzen els mediadors comunitaris amb el Poble Gitano i la importància que aquesta feina està guanyant amb el temps, en part, per la cada vegada major professionalització i per la formació que desenvolupen amb el propi Pla Integral i que els hi ofereix les eines necessàries per donar resposta als diferents conflictes comunitaris als que fan front dins de la seva tasca professional.

A continuació va tenir lloc una taula de debat on es van abordar diferents aspectes de l’actualitat del servei de mediació cívico-comunitària que es troba emmarcat dins del Pla Integral.  La capacitat de resposta a les diferents demandes sorgides durant el temps de pandèmia,  la valoració del servei, les eines i recursos disponibles per a la mediació i les expectatives que tenen els professionals del servei de mediació del PIPG van ser els principals assumptes tractats.

A la taula de debat van participar professionals dels servei de mediació del Pla Integral del Poble Gitano que treballen integrats dins de diferents serveis municipals. La Sonakay Rozas, del Consell Comarcal de la Noguera, la Sonsoles Platas, de l’Ajuntament de Terrassa, l’Àngel Jiménez, del servei de mediació cívico-comunitària del Poble Gitano, la Maria Alegria, de l’Ajuntament d’Amposta, la Pamela Massagué, de l’Ajuntament de Tarragona, en Sergi Fernández, del servei de mediació esportiva de Sabadell, la Neus Borrell, del servei de mediació comunitària a Figueres i Salt, i l’Andrea Fernández i la Aida Marzo, del servei de suport al desenvolupament comunitari del barri Ca n’Espinós de Gavà, van ser les encarregades de compartir les seves reflexions.

Un dels aspectes més destacats per les diferents professionals va ser la gran càrrega de treball que van ser capaces de realitzar, amb els seus companys d’equip, per donar resposta a les diferents emergències socials sorgides durant els mesos de confinament domiciliari. Entre les seves principals actuacions en aquells mesos es trobava facilitar recursos econòmics i per l’alimentació o facilitar informació acurada sobre la COVID i sobre les mesures preventives.

Moltes de les mediadores van ressaltar el paper de contenció emocional que van realitzar a distància, per telèfon, amb moltes famílies, ja que la solitud que afrontaven moltes persones hospitalitzades generava una gran angoixa i desorientació entre els seus familiars, una situació molt difícil de comprendre entre la població gitana acostumada a estar a prop dels seus en moments tant difícils.

Durant aquests darrers anys i derivat de la precarització econòmica i social de moltes famílies, les demandes d’atenció que arriben als mediadors i mediadores no han fet més que créixer i, el caràcter de proximitat d’un servei amb professionals gitanos i gitanes i dirigit a la població gitana, ha fet que l’horari laboral dels mediadors i mediadores hagi pràcticament desaparegut per atendre peticions els 365 dies de l’any.

Però tot i l’augment de demandes i la urgència de les mateixes, l’equip professional del servei de mediació està molt content perquè ha estat a l’altura de la situació. També destaquen la qualitat del treball en xarxa realitzat ja que ha facilitat la circulació d’informació entre diferents serveis i diferents municipis, de manera que l’actualització de tots els mediadors i mediadores era constant en un moment en què qualsevol informació quedava obsoleta amb rapidesa.

L’equip també destaca la capacitat que han mostrat les diferents comunitats gitanes de cada municipi mostrant una gran resiliència i capacitat d’adaptació a unes circumstàncies tant dramàtiques com les viscudes amb el recolzament dels diferents serveis públics que tenien al seu voltant. 

Tot just després de la taula de debat va haver-hi un moment per a la innovació en l’aprenentatge online, i es que els participants de la jornada van poder jugar en grup a un joc online en què havien de posar a proves les seves habilitats per a la mediació i resolució de conflictes en un poble imaginari.

Per finalitzar la jornada, el Pla Integral del Poble Gitano va fer la cloenda oficial del cinquè ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’ fent entrega dels diplomes als alumnes que van superar amb èxit la formació.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre