Agenda per celebrar el Dia Internacional de el Poble Gitano a Catalunya

Agenda per celebrar el Dia Internacional de el Poble Gitano a Catalunya

A poques hores del Dia Internacional del Poble Romaní, amb especial emotivitat i emmarcant sota les normatives de prevenció en salut de país, Catalunya es prepara per celebrar el 8 d’abril amb tot un seguit d’actes commemoratius, reivindicatius i culturals, organitzats per entitats gitanes i institucions públiques.

Enguany, la celebració d’aquest important dia estarà marcada pel context actual de pandèmia, i un nombre important dels actes es realitzaran de manera online, i altres com la popular cerimònia del riu i ofrena floral no es podrà celebrar.  

Programació del Dia Internacional de el Poble Romaní a Catalunya.

– A nivell Nacional

Aquest any, el Pla Integral del Poble Gitano (PIPG) iniciarà les celebracions el 7 d’abril amb una sèrie de conferències a diferents escoles catalanes amb la participació de referents de la pròpia comunitat gitana.

El dia 8 d’abril a partir de les 10h començarà el Dia Internacional del Poble Gitano, amb una recepció institucional al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies protagonitzada per gitanos i gitanes de tot Catalunya que han participat en alguna de les actuacions del PIPG.

El 8 d’abril el Parlament de Catalunya organitzarà un acte solemne que, per motius de seguretat, serà tancat i pocs membres de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona. En l’acte intervindrà  la M. Hble Sra. Laura Borràs, presidenta del parlament català, i per part de la FAGiC intervindrà el Sr. Simón Montero, qui també farà entrega a la nova presidenta de la vara gitana. Finalment, hi haurà la interpretació de l’Himne Internacional de el Poble Gitano, el Gelem Gelem, a càrrec de l’Emil Bolozan. L’acte es podrà seguir en directe, a les 11h, a través del Canal Parlament (www.canalparlament.cat).

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) realitzarà diferents accions per commemorar el Dia Internacional de el Poble Gitano a diferents indrets de la geografia catalana. El 7 d’abril realitzaran un acte públic a la Plaça de la Vila de Badalona a les 17.30h. Aquest acte serà presidit pel Sr. Xavier Garcia, alcalde de Badalona, i pel Sr. Simón Montero, president de la FAGiC. El 9 abril, l’alumnat de l’Escola Espluga de Serra (Alta Ribagorça) entrevistarà la Sra. Noemí Fernández i al Sr. Pedro Aguilera (FAGIC) en relació a la Història de el Poble Romaní. El mateix dia es realitzarà un altre Webinar al voltant del 50 aniversari del 1r Congrés Romaní Internacional i els passos a seguir en el futur entre l’Oncle Juan de Dios Ramírez Heredia-Jimenez i joves gitanos i gitanes de Catalunya.

AGIPCAT presentarà una campanya per donar visibilitat al Dia Internacional del Poble Gitano, posant en valor aquest dia com un element social de democràcia. La campanya es farà pública el 8 d’abril. També realitzarà dos Webinars el mateix dia 8 d’abril, una en col·laboració amb l’Ajuntament de Cambrils en relació a l’èxit educatiu comptant amb la participació de gitanos i gitanes referents en aquest àmbit. El segon Webinar girarà al voltant de la música i la cultura gitana i serà realitzat per entitats gitanes de Tortosa. Els actes d’AGIPCAT es podran seguir a través de les xarxes socials de l’entitat.

La Plataforma Gitana d’Acció Política (Politirrom) realitza una campanya en línia contra l’antigitanisme i en pro dels drets humans titulada “Contra l’antigitanisme: memòria, justícia i democràcia”.

Com és habitual, la Fundación Secretariado Gitano també llançarà una campanya de comunicació i sensibilització el 8 d’abril amb cartelleria, diferents peces en línia i un comunicat institucional. Podrà seguir la campanya a la pàgina web de l’entitat i les seves xarxes socials (https://www.gitanos.org/8deabril/).

CampusRom organitza el webinar ‘La Universitat també és gitana’ amb la participació de la Sra. Ainhoa Flecha, el Sr. Fernando Macías, la Sra. Carmen Romero, la Sra. Ana M. Fernández, el Sr. Jesús Martínez i el Sr. José M. Cortés. La conferència es podrà seguir en línia dimarts 6 d’abril a les 17.30h a les xarxes socials de CampusRom (https://www.facebook.com/events/2972766863050048/).

 

– A Barcelona

A continuació, al barri Gòtic de Barcelona, ​​la Romanò Kher obrirà les seves portes durant tot el matí per acollir l’exposició en reconeixement i en memòria de Marcel Courthiade (2 d’agost de 1953 – 4 març 2021) important lingüista, professor, investigador i defensor de la Romaní Ćhib (Llengua Romaní). L’acte estarà acompanyat de Música Filharmònica Romaní.

Seguidament la celebració es desplaçarà a al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona a les 18h. L’acte comptarà amb la participació, entre d’altres, de la Sra. Ada Colau, alcaldessa de la ciutat, el Sr. Jordi Rabassa Massons, regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica i president del Consell Municipal de el Poble gitano de l’Ajuntament de Barcelona, ​​el Sr. Ricardet Valentí, Vicepresident del Consell Municipal de el Poble Gitano de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia. A continuació prendrà la paraula el nostre estimat Oncle Juan de Dios Ramírez Heredia-Jiménez, President de la Unió Romaní i Vicepresident de la Unió Romaní Internacional, qui commemorarà amb la seva conferència el 50 aniversari del primer Congrés Romaní Internacional. L’acte continuarà amb la lectura del poema “Biandako Romanipen” (El naixement de la Romanipen) del cineasta i activista romaní, el Sr. Sejad Ćimiz. Per acabar es realitzarà la interpretació del Gelem Gelem. L’acte es podrà seguir en directe a través del següent enllaç: https://youtu.be/1-50xOKwYqM

El dia 9 d’abril, l’Associació Gitana Carabutsí realitzarà unes jornades de gran atractiu cultural al Casal de Barri de Raval a les 18h. L’acte s’iniciarà amb una ponència en relació a el 8 d’abril, a càrrec de President de l’associació, el Sr. Sam Garcia. Posteriorment, el Sr. Peret Reyes realitzarà una actuació musical de Rumba Catalana, seguida de la presentació del tràiler de “La Barraca de la Fira”, un espai de creació artística on s’ha produït una obra de teatre al voltant de l’arribada de el Poble Romaní a Catalunya. Durant tota la jornada s’exhibirà l’exposició “Rumba Catalana, Rumba Gitana”. Posteriorment Carabutsí, el dia 16 d’abril es commemorà el Dia Internacional del Poble Romaní a l’Escola Ferran Sunyer amb una conferència, una exposició i un taller de Rumba Catalana.

 

– A Sabadell

L’Associació Gitana de Sabadell en col.laboració amb la Fundación Secretariado Gitano exposarà el 8 d’abril a l’emblemàtica Casa Duran la gravació de la “Cerimònia de l’acte floral” realitzada a la Font dels Gitanos de Sabadell, en especial record i reconeixement a “Oncles i Ties que han contribuït a la defensa i benestar del Poble Gitano”. Les jornades tindran el seu inici a les 18h amb una conferència a càrrec del nostre estimat Oncle Manuel Heredia Jiménez, President de l’Associació Gitana de Sabadell i membre del Consell Gitano de Sabadell. Seguidament intervindrà la Sra. Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere. Per finalitzar la jornada tindrà lloc una actuació de flamenc i, com a colofó, s’hissarà la bandera gitana al Ajuntament de Sabadell.

 

– A Barberà de Vallès

A Barberà de Vallès, s’iniciarà la celebració el dia 7 d’abril amb la realització de diferents xerrades a escoles i instituts del municipi. El dia següent, el 8 d’abril, Tumenge Calí, conjuntament amb l’ajuntament del municipi, realitzarà unes jornades a l’Auditori Municipal de Barberà del Vallès a les 19h. L’acte s’iniciarà amb la lectura i commemoració del Dia Internacional de el Poble Gitano, continuarà amb la interpretació del conte, “Els pirates busquen el tresor de Josefa Flores Arenas” i finalitzarà amb l’actuació del quadre flamenc de “Las Cuevas de Can Singla” .

 

– A Tarragona

A Tarragona, la Sra. Camí Mendoza, alcaldessa de la ciutat, donarà la benvinguda a unes jornades en línia organitzades per AGIPCAT a les 17.30h que comptaran amb la participació de referents positius del municipi en l’àmbit educatiu. L’acte finalitzarà amb el reconeixement i lliurament de diplomes als alumnes i les alumnes gitanes de secundària.

 

– A Figueres

A Figueres, l’equip tècnic de Plans Locals d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) i membres de l’Associació de Veïns de al barri de Sant Joan i membres del Consell de Savis han realitzat una simbòlica campanya reivindicativa, “Passat, present i futur de la comunitat gitana de la ciutat de Figueres”, que es podrà conèixer mitjançant les xarxes socials el proper 8 d’abril.

Sobre el autor

Respondre