22 persones gitanes aspiren a superar les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys

22 persones gitanes aspiren a superar les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys

Dissabte passat els alumnes del Grup d’Accés a la Universitat del Pla Integral de el Poble Gitano es van presentar a les proves que determinaran si poden accedir a la universitat aquest setembre.

Comença a ser ja tradicional veure a més d’una vintena de gitanos i gitanes presentar-se, cada any, a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys. En aquesta ocasió, l’ús de les mascaretes, el metre i mig de distància i les mesures higièniques han estat les úniques coses que han canviat.

Dissabte passat es van presentar un total de 22 alumnes gitanos a les proves que van tenir lloc al campus universitari de Bellaterra. Tot això gràcies a el Grup d’Accés a la Universitat (GAU), la iniciativa de el Pla Integral de el Poble Gitano de Catalunya (PIPG) que, en els darrers 9 anys, ha aconseguit que 35 persones gitanes majors de 25 anys hagin confiat en les seves pròpies possibilitats i complert el seu somni d’arribar a la universitat.

La crisi sanitària va agafar completament desprevinguts als estudiants i professors del GAU. I tot i que la incertesa ha estat la protagonista durant els darrers mesos, la motivació dels participants d’aquesta formació va fer que tant el professorat com l’equip tècnic del PIPG s’esforcessin al màxim per oferir el millor suport possible durant el confinament.

Igualment, les circumstàncies originades per la pandèmia han obligat que aquest any totes les proves tinguin lloc el mateix, mentre que en edicions anteriors les proves de les assignatures específiques i les de les comunes es celebraven en caps de setmana diferents, permetent un petit lapse de temps que venia molt bé als aspirants per preparar-se millor.

Jorge Fernández, tècnic de l’PIPG i responsable de l’acompanyament durant tot el curs als i les alumnes del GAU, va voler estar a prop d’ells després d’un any molt advers i marcat pels llargs mesos de confinament. Pel Jorge, la capacitat de superació dels alumnes del GAU és tot un exemple per a la societat. “A mi em van transmetre una injecció d’il·lusió i esperança després d’uns mesos tan durs. Malgrat les moltes dificultats que alguns ells han tingut, presentar-se a aquestes proves no deixa de ser una mostra del coratge i de la ganes de lluitar i superar-se que molts gitanos i gitanes tenen avui dia en l’àmbit de l’educació”, explica en Jorge.

Zé Gonçalves, animat per familiars i amics, va decidir el setembre passat intentar arribar a la universitat. Aquest ha estat el seu primer any al GAU i, abans del confinament, diu “no haver-se perdut ni una classe”. No obstant això, les condicions originades per la crisi sanitària van fer que li fos “impossible seguir amb el ritme de les classes en línia” que el PIPG va organitzar. Tot i així, es mostra amb tranquil·litat i espera poder triar, en breu, entre els dos graus universitaris que més l’atrauen, educació infantil i treball social.

A Sacramento Fernández, Sacri, el confinament no li ha vingut gens malament per preparar els exàmens. Des de Gavà i com a mare i treballadora, assistir a les classes que el GAU realitza a Barcelona no li resultava possible. No obstant això, les classes en línia que es van començar a desenvolupar arran de l’Estat d’Alarma, li van servir a Sacri a seguir les classes millor que mai. Dissabte passat, després de les proves, va arribar orgullosa a casa. “Vaig arribar a casa emocionada, amb molta il·lusió, per poder fer el que realment vull”.

I encara que Sacri no les té totes amb si mateixa, està preparada per tornar a intentar-ho en cas que aquest any no aprovi. “Aquest any m’he pogut preparar i els exàmens no eren molt complicats, però vaig sortir amb la il·lusió i la convicció de tornar a presentar-me si cal. Estic molt contenta amb la companyonia que tenim al grup, tant per part dels professors com per part de la resta de companyes i companys”. Ens explica la Sacri.

La seva motivació seria accedir a un grau de l’àmbit social per poder ajudar altres persones que, com ella, “s’han pogut veure estancades en alguna etapa de la seva vida i acompanyar-les per fer front a la vida”. Ara, Sacri, Zé i resta dels 22 alumnes del GAU tenen en ment els resultats dels exàmens i les notes de tall definitives per accedir a la carrera desitjada. Però ja només els hi queda esperar amb il·lusió, recuperar energies i preparar-se per un inici de curs carregat d’incerteses.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre